Zoek je een klassieke winterjas? Vraag het je vader.

mode - Geplaatst op 29 september 2013

Jij als snapper van de dingen kan het woord ‘heritage’ of ‘authenticiteit’ niet meer horen. Je droeg al Clarks toen je er nog met ‘kakker’ voor uitgescholden werd, at muesli met noten en zaden toen dat alleen te krijgen was onder de toonbank van de groenteman, en shopte via Gevonden op Marktplaats voordat dit fantastische blog gevraagd werd de massa te verheffen met spreads in Volkskrant Magazine. Kortom, je kent je klassiekers. Zoals Barbour, geliefd bij teckeleigenaren en ongehuwde mannen die op hun 43ste nog steeds bij moeder wonen. Maar vooral geliefd bij medium modieuze types zoals ik.

Modemerken knipogen graag heel vettig naar het verleden. Terwijl de echte ironie is dat het leuker is om de kledingkast van je vader te plunderen. En zo een tijdloze garderobe van ribbroeken, parka’s en andere Duitse-leraar-gear bij elkaar te verzamelen.

Ik voelde me dan ook even als Homer Simpson toen ik deze jas aan mijn moeder toonde:

“Oh, je vader had er ook zo een. Gekocht bij Harrod’s. Kijk maar eens in de schuur.”

Dat deed ik. D’oh indeed:

Daar hing hij. Een heuse Barbour. Gedragen en wel. Bedoeld voor Vroege vogels-luisteraars, treinspotters, Golden retriever-fokkers en mensen die huizen hebben in straten die met ‘ae’ gespeld worden. Vooral niet gemaakt voor eind-dertigers die er een paar jaar geleden nog zo bij liepen.

Anyhoo. Het weer zat erin: kleine, schimmelige vlekken:

En er hing een machtig muffe doeft rond de jas. Nu is een van de eigenschappen van sterke merken dat ze ook na de garantie garant staan voor hun waar. Barbour beweert dat hun jassen met de jaren juist beter worden. Toegegeven, dit jackie heeft een paar jaar eenzame opsluiting in een vochtige garagekast keurig overleefd.

Het verschil aan de jas van mijn pa en die van mij zit ‘m in de details. Zo erger ik me groen en geel aan dat faux gebruikte label aan de binnenkant. Dat is eerder iets wat ik verwacht van een Scotch & Soda-jas, pre 9-straatjes-periode:

Dan zijn de klassieke, stevige lijnen van mijn vaders exemplaar toch echt een stuk eh, klassieker:

Wat gelukkig hetzelfde is gebleven: de afwerking en de kwaliteit van de gebruikte stoffen. Dat is een soort onverwoestbaar, slijtvast weefsel dat met gemak een seizoen klasse-justitie van Downton Abbey overleeft:

Ik ben dan ook een tevreden mens, want eigenaar van een gedragen klassieker met een verleden én de bezitter van een herinterpretatie waarmee ik mijn eigen verhaal ga maken.

/neemt een slok Guinness.

/Kijkt of niemand hem ziet.

/Spuugt dat gore bocht uit.

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

  1. 1

    Ja nu wil ik er ook een!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl