Vic Crezee Houdt Meer Van R. Kelly Dan Jij

boombap, minimail - Geplaatst op 27 januari 2011

Vic Crezée (held van de 1 en 2) gaat goed op R. Kelly. Zo goed dat hij vorig jaar besloot zijn fanboyism uit te drukken met een serie mixtapes over de zanger die je laat bumpen en grinden als dat extra rondje in de botsauto’s. Inmiddels is The Robert Sylvester Kelly Story – Chapter 2: It’s Gon’ Be A Party Y’all uit, inderdaad, het tweede deel van deze nu al geweldige, gemixte ode aan Rrrrr Kelly.

Zijn er mensen die je liefde voor Kelly niet snappen?
“Als tijdens slap geouwehoer in de kroeg mijn liefde voor R. Kelly voorbijkomt, reageert het merendeel vaak vrij lacherig. En ik moet zeggen dat ik dat helemaal niet zo vreemd vind, Kells wordt door niet-fanboys toch al gelijk geassocieerd met ordinaire zwijmelmuziek, seksschandalen en I Believe I Can Fly. Veel mensen hebben me voor gek verklaard, maar ik heb ook een hele hoop vrienden gemaakt via deze gedeelde, onbegrepen passie voor The King of R&B.”

Wie dan?
“Neem een Vjeze Fur. Het boterde absoluut niet tussen ons, tot we erachter kwamen dat we beide hevige Kells fans waren. Wat Kells onderscheidt van de gemiddelde R&B-zanger is dat hij veel voorkomende onderwerpen op een bepaalde manier omschrijft die dichter bij de gemiddelde mens ligt dan zomaar een liefdesliedje van bijvoorbeeld een Ne-Yo.”

Ik ben niet van de teksten maar ik neem het gelijk van je aan
“Ik merk dat ik het erg lastig vind om R. Kelly uit te leggen aan mensen die niks van hem kennen. Maar goed, dat is dan ook precies de reden waarom ik ben begonnen aan deze mixtape-reeks. Met deze tapes probeer ik mensen met de vier verschillende gedaantes van Kells kennis te laten maken.”

Dat lijkt te werken. Ik ben fan van zijn tweede album, maar wist niet dat hij zoveel meer moois heeft gemaakt. Wat is het verhaal achter de versies?
Chapter 1: Love, Lies & Deceit gaat over de complicaties die men ondergaat in relaties. Chapter 2: It’s Gon’ Be A Party Y’all gaat over clippen in de nachtclub met alle gevolgen van dien (Leave Your Name). Alles wat te maken heeft met het vallen en weer opstaan kom je tegen in Chapter 3: Ghetto America. Chapter 4 houden we nog ff geheim, maar dat is natuurlijk een inkoppertje. Elke halve zool weet waar die over zal gaan.”

Is het niet lastig houden van de man die de wereld I Believe I Can Fly schonk?
“Absoluut niet. Een enkele minder aantrekkelijke temeier achter het raam maakt de wallen toch ook niet minder mooi? Zo draait het bij Kells ook om het gehele plaatje. De persoon Robert Kelly is daar een groot onderdeel van; hij is namelijk zo’n merkwaardig figuur. Bepaalde beslissingen die hij maakt balanceren op het randje van krankzinnigheid.”

Zoals?
“Zijn welbekende masker dat hij begon te dragen in de periode van het proces tegen hem wegens het seks hebben met minderjarigen. Ook zijn er totaal idiote nummers als The Zoo, waar je in eerste instantie van denkt dat ze te dom voor woorden zijn. Door de overtuiging en passie waarmee hij het brengt kom je er bij nader inzien achter dat ze geniaal zijn. I Believe I Can Fly is overigens echt een meesterwerk. Ik zou hem niet zo snel thuis opzetten, maar die track is echt sick. Die kant van Kells (I Wish, The World’s Greatest) is sowieso favoriet.”

Waar heeft R. Kelly niet genoeg muzikale credits voor gekregen?
“Niet zozeer muzikaal weinig credit, maar kijk naar de video voor Gotham City Remix, van de Batman & Robin soundtrack. Aan het einde van de video zie je Kells in de Batmobile door een kansarm ghetto van Chicago rijden. Die shit vind ik echt prachtig. En dat is precies zo’n actie van hem die op het randje van krankzinnigheid balanceert.”

Hij is net als Marvin Gay en Prince heel goed in religieuze make out music. Zelf ooit succes gehad met Kelly op repeat?
“Oh, zeker. Maar daar ga ik verder niet op in. En met mij zijn er ongetwijfeld nog velen die wel eens een Kellsje in die situatie hebben opgezet; The-Dream heeft zelfs een track op zijn tweede album gewijd aan het in de poes van een guiter glijden op het 12 Play album van The Pied Piper. Check Kelly’s 12 Play van The-Dream op het album Love vs Money. Het beste R&B-album van 2009 in mijn optiek.”

Wanneer vind je Kelly beter: eigen producties of die voor anderen?
“Vrijwel alles wat Kells aanraakt is geniaal. Als het nou gaat om de vele remixes die dankzij The Remix Professor beter zijn geworden dan het origineel (Chopped N Skrewed Remix, Flashing Lights Remix, We Takin’ Over Remix) of om duetten voor bijvoorbeeld een Sparkle (Be Careful) die tekortkomingen van beide partijen in een relatie op geniale wijze aankaart. Of om eigen tracks, zoals een Real Talk waarin hij zijn wederhelft volkomen terecht doormiddel van schoffatie op haar fouten wijst.”

Je moet kiezen…
“Zijn eigen werk natuurlijk. Omdat er simpelweg meer van is en omdat je ook ziet dat hij daarin nauwelijks of niet geremd is. Check bijvoorbeeld 2nd Kelly, waarin hij een computersimulatie van zichzelf heeft gebouwd, die het zingen van de echte Kelly overneemt en de luisteraar oproept om verschillende Kells klassiekers mee te zingen.”

The Robert Sylvester Kelly Story – Chapter 1: Love, Lies & Deceit

The Robert Sylvester Kelly Story – Chapter 2: It’s Gon’ Be A Party Y’all

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

 1. Pingback: Tweets die vermelden Vic Crezee Houdt Meer Van R. Kelly Dan Jij « MonoBrow -- Topsy.com

 2. AvatarMichiel Kroder
  1

  Het is altijd interessant om R. Kelly fans te zien stuntelen om uit te leggen wat er nou zo goed is aan zijn muziek. Toegegeven, muziek (en zeker soul / r&B) blijft natuurlijk een gevoelsding, maar ik zie altijd veel herkauwde meningen, ongefundeerde catchphrases en eht misbruik van het woord ‘geniaal’. Er is niets geniaals aan nummers als ‘Sex Planet’ en ‘The Zoo’. Ik kan daar alleen maar van genieten omdat ze zo (waarschijnlijk) onbedoeld grappig zijn. Ongeremd, dat zeker en dat woord dekt de lading veel en veel beter.

  Ik zie het als wansmaak op een voetstuk zetten, zonder er goede argumenten voor te geven. Als R. Kelly geniaal is, dan is Frans Bauer dat ook (jaja, Robert kan beter zingen).

  Zijn werk met Ron Isley (en Kelly Price & Sparkle, in die periode) heb ik wel echt (ongeremd) van genoten. Isley is een van mijn favoriete vocalisten aller tijden en R. Kelly heeft hem recht aan gedaan in hun collaboraties met productie en samenzang, ondanks (of juist dankzij) het Mr. Biggs-gedoe. Maar Raphael Saadiq veet de vloer aan met R. Kelly. Kwaliteit over kwantiteit.

 3. AvatarMichiel Kroder
  3

  FADC>Ultra. 🙂

 4. 4

  Wow. Episch interviewtje hoor. All Hail Kells From Chi-Town!

 5. 5

  @Michael Korder

  R. Kelly is an undeniable genius. His fans aren’t the only ones that are constantly preaching this. R. Kelly’s peers in the industry say the same. I think if you have an understanding of his work process you would see how brilliant he truly is. I admire the fact that he expresses himself in a way that other artists don’t. He never writes his music down. Everything is sung from the top of his head!

 6. 6

  Ik zelf zie persoonlijk niks mis met een beetje bumb en grind eigenlijk ook niet wat dat betreft

 7. 7

  Bij het horen of zien van de naam R. Kelly heb ik geen andere associatie dan een hele grote neger, die Nine d’Urso de la Fressange in elkaar vouwt.

  En ik raak het beeld niet kwijt.

  Denken in plaatjes is niet altijd leuk.

 8. AvatarMichiel Kroder
  8

  Dir, er zijn maar heel weinig genieën in de wereld, hoor.
  En R. Kelly is daar zeker niet één van.

  Dus hij heeft een briljante methode om simpele bagger te produceren. Okeee…

  En wat zijn ‘peers’ zeggen, daar hebben we niet veel aan. Als we de politieke aspecten even buiten beschouwing laten is er altijd nog het gegeven dat zelds goede musici een slechte smaak kunnen hebben.

  Omdat een aantal Amerikaanse smaakmakers het veel te vaak gebruikte woord ‘genie’ in de mond hebben genomen, hoeven we dit natuurlijk niet allemaal te blijven herhalen, uit angst om als ‘out of tune’ gezien te worden.

  De nieuwe kleren van de Keizer? Ik zie ze niet.

 9. 9

  R KELLY GENIAAL!!!

 10. 10

  Het is gewoon een farce
  Het is gewoon een trend
  Amsterdamse losers die opeens van R kelly houden omdat zij het ook doen.

 11. 11

  Waar blijven de andere mixen???

  We want more..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl