nostalgie in een nieuw laagje stinkend plastic

play - Geplaatst op 24 februari 2013

Stukje context: op links je favoriete buurtblogger die een tot mislukken gedoemde, artistieke foto probeert te maken van twee overpriced rechthoekige stukken plastic, zijn zojuist aangeschafte Neo Geo X Gold.

Ik heb er aan toe gegeven. Het was sterker dan ik. Maar wat had ik een last van cognitieve dissonantie en vulde de twijfel mijn vingertoppen terwijl ik de Neo Geo X Gold aansloot op mijn tv. Ik had direct spijt van mijn aanschaf. Neo watte? De Neo Geo is door SNK ontwikkelde videogame hardware, uitgebracht in het klassieke jaar 1990 (als je van hip-hop houdt. Als je into auto’s bent was er weinig reden tot vreugde in 1990. Tenzij je lid was van de Honda Civic fan club. Van dat model kwam toen ook een nieuwe versie uit.)

De Neo Geo bestond uit de Neo Geo MVS die je in een arcadehal kon spelen, en de thuisvariant Neo Geo AES, een spelcomputer die behoorlijk wat pixelkracht onder de motorkap had. Technisch was deze console dan ook veel indrukwekkender dan de Super Nintendo en Sega Megadrive. De prachtige animaties en andere grafische hoogstandjes kostten alleen veel geheugen. Hierdoor waren de cartridges waarop ze geprint werden absurd duur. Een spel kostte soms wel 200 tot 250 gulden. Dan is het lastig concurreren met een aan de crack verslaafde blauwe egel en een Italiaanse loodgieter met een paddestoelenfobie.

De Neo Geo AES bleef dan ook onbereikbaar voor de meeste computerspelletjeskneusjes zoals ik. Af en toe was ik er getuige van hoe een cartridge in mijn lokale gameshop onder de toonbank verkocht werd dankzij grijze import. Vol bewondering en met enige jaloezie zag ik hoe zo’n oudere gamer (het waren nooit leeftijdgenoten die zoveel geld hadden) tweehonderd gulden overhandigde. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en ben ik zelf zo’n proleet die zulke bedrag neertelt. Maar dan voor een opnieuw uitgebrachte, kopie van de oorspronkelijke Neo Geo AES. Want dat is wat de Neo Geo X Gold is.

Wat je op de foto bovenaan deze update ziet zijn de arcade stick, zeg maar een controler zoals je die ook op de speelkast in de snackbar tegenkwam, met een pookje en een paar van die grote knoppen. Het andere zwarte doosje is de spelcomputer, maar ook weer niet. Want in dat ding zit dus de eigenlijke spelcomputer: een draagbare Neo Geo. En de console dient gewoon als oplaadstation en heeft verder geen functie. Super gimmicky eigenlijk. Er zitten iets van twintig klassieke games voorgeïnstalleerd op de handheld (alleen daarom al is deze nieuwe editie zijn prijs waard) en hij heeft een cartridgeslot voor losse spellen.

Goed. Leuk voor je, MonoBrowtje, met je domme hobby. Wat is nu eigenlijk je punt? En moeten we dit apparaat in huis halen of wat? Nou, de clou van deze update is dat het helemaal niet erg is om een nostalgische impulsaankoop te doen. Ok, die arcadestick is niet zo goed als het echte werk en de handheld ligt niet zo prettig in je eh, hand als een Nintendo 3DS of PS Vita. Maar die apparaten bieden je geen instant in pixels ondergedompelde aha erlebnis. Dat is mij een hoop waard. Kopen dus.

Tweet Dit Knal op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl