Nieuwe Muziek: Diggedy Das Racist

boombap - Geplaatst op 14 april 2010

Het begon een paar dagen geleden. Via m’n favoriete casual kledinglabeltje Mishka kwam ik terecht bij een mixtape van Das Racist die halverwege maart gepost is.
———–
Vervolgens liet ik op 11 april via mijn Twitter de wereld weten dat deze rapperts potentie hebben. Ik had het over “soort Chiddy Bang voor cum laude studenten.” Een semi-gevatte manier om duidelijk te maken dat het toegankelijke, en tegelijkertijd gelaagde rap is met een frisse onderwerpkeuze. (No thug life!)
———–
Een dag later ontdek ik dat het album op nummer 2 van de Zombielijst staat.
———–
Vandaag laat @Sandeman weten dat de manager van Das Racist op zoek is naar plekken in NL om op te treden. En tipt @JobdeWit deze act bij @Rogier, als mogelijk succesnummer voor het Appelsap festival. Conclusie: Das Racist is officiëel aan het buzzen in Nederland.
———–

Dat werd tijd. In de Verenigde Staten doen ze het al langer goed. Van postieve reviews op Pitchfork tot aandacht van MTV, Perez Hilton, Village Voice en NYT.

In tegenstelling tot die .alt rapgroep uit Zuid Afrika die way back in februari(?) even heet was (kan niet op de naam komen), heeft Das Racist meer potentie om lang mee te gaan. Minstens tot voorjaar 2011.

De act uit Brooklyn die bestaat uit Himanshu Suri en Victor Vazquez (en publiekopjutter Ashok Kondabolu) valt misschien op het eerste gehoor in de categorie Cool Kids en Chiddy Bang. Zelf heeft de groep weinig aan hokjes:

We have been called “joke-rap,” “comedy-rap,” “novelty-rap,” “parody-rap,” “hipster-rap,” “retard-rap,” and a couple of other similar hyphenated words I can’t recall. We have also been described as “stupid,” “smart,” “clowns,” “geniuses,” “dumb,” “deconstructionalist,” “children,” “existential,” “inane,” “transcendental,” “terrible,” “brilliant,” “charming,” and “shambolic.” Initially, being called “joke-rap” was frustrating, but eventually I learned to disregard it. Himanshu Suri in Village Voice

Terecht. De enige overeenkomst is dat ze vrij makkelijk in het gehoor liggende muziek maken die ook in de smaak kan vallen bij mensen die bij Jay Electronica denken aan die groezelige winkel voor tv-reparaties in de straat.

Tegelijkertijd is de productie echt heel tight en subtiel. Ook de lyrics zijn eh, on point. Verder spelen ze met herhaling, schuwen ze zelfspot niet maar weten ze daarnaast hoe je een banger (You Oughta Know) maakt. Soms moet ik denken aan Done By The Forces Of Nature, het tweede album van Jungle Brothers. Maar dat kan aan mij liggen.

Door het succes van Combination Pizza Hut & Taco Bell zou je kunnen denken dat het ze alleen om de gimmick en ironie te doen is. Maar daar geloof ik niets van. Ik geloof in Das Racist. Nu jij nog.

Das Racist – Shut Up, Dude

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

 1. 1

  Are you Carles?

 2. 2

  Zo zou ik mezelf wel moeten verkopen. Dan gaan er deuren open jongen, niet normal.

 3. 3

  let the hype games begin! ghehe maar ff serieus.. het is wel lekker wat ze doen.

 4. Pingback: SWURDIN | rory parks: jungle fever

 5. Pingback: SWURDIN | all tan everything: das racist

 6. 4

  I’m not easily impressed. . . but that’s imerpssing me! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl