Nieuw: De Komende En Gaande Man

goeie-gastcolumn - Geplaatst op 25 maart 2009

DE KOMENDE EN GAANDE MAN #1
PROLOOG

Boudewijn Bollmann is een fijne fotograaf. En nu ook een columnist voor MonoBrow. Wat een leven.

—————————————————————————-

Zo nu en dan voel ik de bittere noodzaak om ergens over te schrijven. Dat kan in een dagboek, maar deze blog leent zich veel beter voor mijn onderwerp:

straatfotografie.

Het woord straat suggereert dat zulke foto’s per se op straat genomen moeten worden, maar in een (muf) kantoorgebouw, op de wc, in het park of pretpark telt ook.

Kortom: in alle openbare ruimtes. Of zoals de Engelsen het zeggen: in public. Aldaar spelen zich machtige taferelen af die – in al hun onnozelheid – een passende foto verdienen.

De Komende en Gaande Man is de titel van een serie blogs die ik de komende tijd ga schrijven. Natuurlijk met begeleidend beeldmateriaal in de vorm van foto’s. Samen doen ze een poging de schoonheid van de straatfotografie te ontrafelen.

Zodat jij als lezer zèlf aan de slag kan. Desnoods zonder fototoestel, want uiteindelijk draait het om de glimlach die de eindeloze stroom Ontelbaren* je op het gelaat doet toveren.

Het is een eerlijke manier van kijken, die straatfotografie. Je komt ergens aan, maakt de foto en gaat weer weg. Snel, gestaag, geconcentreerd.

Daartussen: de beproeving in het gelaat zien en een ultiem gevoel van geluk op de koop toe. Een vreedzaam scherpschutter, dat ben je. En als het goed is jaag je de momenten zelf een beetje aan.

In de eerstvolgende aflevering van De Komende en Gaande Man: veelgebruikte trucjes in de straatfotografie (gebruik ze niet).

Boudewijn Bollmann

(*de Ontelbaren: mensen die onze steden bevolken. Van daklozen tot superblitse zakenlui.)

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

 1. 1

  Sick, ben benieuwd!

 2. 2

  Ik ook, vind het nog erg lastig om ongemerkt ergens foto’s te maken. Mensen schrikken om één of andere reden zo snel.

 3. 3

  Ja, maar dat is nu ook wat dat werk zo interessant maakt.

  Ik zag een paar weken geleden een reportage van een Rotterdamse fotograaf die het leven in die stad vastlegde, ben z’n naam even kwijt. Hij klikte gewoon door, ook als er bijvoorbeeld een vrouw die net d’r tiet goeddeed in een jurk zag dat ze gefotografeerd werd en kwaad op hem afkwam. Classic.

 4. 4

  Erik Borst schreef een tijdje terug ook iets over

  Die Bruce Gilden is een baas, hij drukt z’n externe flitser gewoon in je porem

 5. 6

  Hele mooie begeleidende foto trouwens..

 6. 7

  Heel soepel idd die Bruce, Otto en nu Boudewijn. Kan ik jullie meteen attenderen op een nieuw blog over straatfotografie: http://ed-amsterdam.blogspot.com.

 7. 8

  Boudwijn Jongen!
  Ik stuit per toeval op je keigoeie gastblog. Wil je even op de hoogte stellen van het heuglijke feit dat GUP #25 als theme Street heeft.
  Vandaag al Jamel Shabazz gestrikt, hopelijk snel nog meer grote namen!
  Peace,
  Shinta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl