MiniMail: Rogier Smalhout x 10 Jaar Appelsap

boombap, go go go, minimail - Geplaatst op 28 juli 2010

Je kunt een hoop bereiken in tien jaar: een Street Fighter-toernooi winnen, je collectie Air max’jes compleet krijgen of net zolang The Wire kijken totdat je alle teksten van Omar kunt quoten. Het is ook mogelijk in een decennium een evenement neer te zetten dat elk jaar duizenden mensen een onvergetelijke dag bezorgt. Zoals Rogier Smalhout, Wiecher Troost en Joris Methorst met Appelsap. Nu jij weer.

The Clipse op Appelsap, daar neem ik zelfs mijn moeder mee naartoe. Dat doe ik niet zo snel in Bitterzoet.
“Overdag, buiten in een park, met een lekker zonnetje, uitwijkmogelijkheden naar een grasveldje waar gezellige gezinnetjes grazen en er een lekker pizzaatje van de Pizzabakkers of een burgertje van de Burgermeester bij kunnen eten: omstandigheden die het net even wat toegankelijker maken dan een kleine nachtclub met enkel een keiharde coke-rap act.”

Haha
“De vraag is wel of je je moeder ook mee de pit in neemt : )”

Je laat zien dat een muziekevenement waarin het draait om Hiphop niet gelijk staat aan een veldje vol moeilijke gastjes. Kostte het veel tijd om dit voor elkaar te krijgen?
“Eigenlijk niet. Misschien hebben we dit gevaar onbewust al sinds dag 1 afgewend door het feest Appelsap te noemen. En ons puur te focussen op de positiviteit, creativiteit en humor van Hiphop in plaats van de zogenaamde 4 elements.”

Vinden merken Appelsap lekker?
“Ja en nee. Zonder ondankbaar te zijn, ze zijn geïnteresseerd, maar willen vaak voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Omdat we niet zo’n mega-evenement zijn, denken ze dat daar dan ook minder geld tegenover hoeft te staan. Terwijl wij juist geloven dat je meer bereikt bij onze doelgroep dan op massale dance events waar iedereen aan de pillen zit.”

Klinkt logisch
“De recessie krijgt ook vaak de schuld, maar ik vind dat merken zich daar te makkelijk achter verschuilen. Angst regeert en dat merkt een festival als Appelsap direct. We bestaan nog steeds bij de gratie van fondsen en steun van de gemeente.”

Hoe ziet de ideale samenwerking met een merk eruit?
deHop. 2003-2006†”

Zijn er artiesten dankzij Appelsap doorgebroken?
“Nooit alleen dankzij Appelsap, maar er zijn er wel een aantal waarvan we het al vroeg in hun carrière aandurfden om ze voor een groot publiek neer te zetten. Denk aan the Opposites, Theophilus London, La Melodia, Mocky, Tom Trago, Raymzter, Jawat. En Kurtis Blow is na zijn optreden op Appelsap natuurlijk pas echt doorgebroken. Fysiek dan : )”

Als bezoeker vind ik het normaal dat een event groter wordt. Was dit voor jou ook logisch?
“Aan het begin natuurlijk wel. Je geeft niet een feestje met de ambitie handjevol mensen in een leeg park. Maar sinds de laatste jaren ligt de focus vooral op kwaliteit boven kwantiteit. Zowel bij de promotie, als de programmering, maar ook het eten op het festival bijvoorbeeld. Die groei vinden we veel interessanter dan nog een paar duizend mensen erbij.”

Waar ligt de grens?
“Hier ongeveer. We hoeven vanaf dit punt dus niet zo nodig verder te groeien. Het park is al bijna te klein en we vinden het veel leuker om te kijken naar verdieping zoals de samenwerking met Viral Radio en Rich Medina. De Jeugd van Tegenwoordig en Clipse staan er vanuit onze optiek dan ook niet om publiek te trekken, maar omdat we ze gewoon keihard vinden en graag willen zien optreden op ons eigen feestje. Bijkomend voordeel is wel dat er nu, als het regent, sowieso wat mensen komen om de baromzet op te vijzelen.”

Kan Appelsap ook in een andere vorm bestaan?
“Het zou zeker kunnen, maar het is niet erg waarschijnlijk dat dit snel gaat gebeuren. Wij zijn redelijk van het schoenmaker blijf bij je leest-principe. Misschien ooit onder een andere naam.”

Wat is jouw Appelsap-moment?
“Theophilus London die de zon opriep te gaan schijnen, waar zij (edit: volgens mij is ‘zon’ mannelijk, Rogier) vrijwel meteen gehoor aangaf. Magisch momentje. De optredens van Kurtis Blow en de Buitenwesten crew waren ook zeer memorabel.”

APPELSAP 2010 – 1 AUGUSTUS – OOSTERPARK
(Be there of wees een douche bagje)

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

  1. 1

    Ik dacht dat je favoriete moment ever mijn Robin Thicke act was Rogier? *Baalt*

  2. 2

    KAN NIET WACHTEN!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl