MiniMail: Martien Mulder

minimail - Geplaatst op 17 september 2010

De teleurstelling van een paar keer per week gewekt worden door het geluid van je schatje onder een warme douche, dat bij volledig bewustzijn een koude regenbui blijkt te zijn. Kruidnootjes in supermarkten die door het steeds sneller naderen van 5 december met de dag minder storend worden: mijn kennismaking met het werk van fotografe Martien Mulder is goed getimed. Haar vaak warme, dromerige beelden zijn precies wat ik nodig heb om de realiteit van een Nederlandse winter te trotseren.

Ik klink nu als de presentator van een kunstprogramma bij de Avro, maar je werk voelt soms heel kwetsbaar en vluchtig. Toch kenmerken de composities zich ook door een bijna gebeeldhouwde zelfverzekerdheid. Eh, snap je? Wat vind jij mooi aan je eigen werk?
“Precies wat jij nu net omschrijft! De combinatie van zacht / kwetsbaar wat betreft inhoud, en krachtig /grafisch wat betreft de vorm…”

Woot! Eat that kunstsnob die neerkijkt op MonoBrow. Ik heb er heus wel verstand van. Anyhoo. Wat is je nog nooit gelukt om naar tevredenheid vast te leggen met een camera?
“De nacht en de droom.”

Je portretten bestaan vooral uit bekende mensen uit de kunst en cultuur. Is dit interessanter dan het fotograferen van onbekende mensen?
“Ik maak precies hetzelfde soort portretten van bekende als van onbekende mensen. Ik maak geen enkel onderscheid. Het proces verloopt alleen anders als de mensen ‘bekend’ zijn en hun ego’s en entourage meespelen. Met bekende mensen werken is soms vermoeiender en de uitdaging ligt op een ander vlak, er is vaak meer strijd.”

Heb je lang moeten knokken voor erkenning en toffe opdrachten?
“Dat gaat bij mij heel geleidelijk en stukje bij beetje. Het wordt allemaal alleen maar spannender en er ligt altijd weer een nieuw doel voor me. Dat is lekker.”

New York is een vrij brute stad om het in te maken. Wat hoop je nooit meer mee te hoeven maken, career wise?
“Afgeblaft worden door superego’s…. In het begin heb je geen poot om op te staan. Je moet het zien te redden met je charme. Nu ik wat kan laten zien en veel ervaring heb, voel ik me veel sterker. Ik hoef minder te bewijzen. Dat is heel fijn.”

Hoe merk je dat?
“Ik laat altijd eerst een boekje met portretten zien aan degene die ik ga fotograferen. De meesten durven daarna te ontspannen en geven me de ruimte.”

Welke foto betekent veel voor je?
” Het is echt heel moeilijk om één foto aan te wijzen. Een groot aantal foto’s van Wolfgang Tillmans is heel belangrijk voor me. Zijn werk zet me altijd aan het denken en ik word door zijn esthetiek geraakt.”

Zien jouw dromen er net zo mooi uit als je foto’s?
“Ja! Ik probeer in mijn foto’s die droomwereld te vatten. Composities waarin alles klopt. Da’s een droom.”

Is er eigenlijk iemand die jou en je leven vastlegt?
“Nee, maar ik zie mijn eigen foto’s wel als een soort verslag.”

Meer moois van Martien Mulder? Kom op 25 september tussen 16.00 en 19.00 naar de opening van From Blue To Blue in de Kahmann Gallery.

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

  1. 1

    Een mooi interview en hele mooie foto’s.

    “Composities waarin alles klopt. Da’s een droom”… geen halve waarheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl