MiniMail: Jaap Biemans

minimail - Geplaatst op 12 november 2010

Grafisch ontwerper Jaap Biemans maakt niet alleen prijswinnende magazinecovers, hij verzamelt ze ook op het net door hem gelanceerde Coverjunkie. Hey maar nu niet gelijk denken dat het hem alleen om de buitenkant te doen is. Dan ken je Jaap nog niet. Na het lezen van deze MiniMail praten we verder, ok?

Covertruukjes waardoor magazines eerder opgepakt en gekocht worden. Noem er eens een paar.
Zet mensen op de cover, laat modellen je recht en lachend aankijken, de kleur groen werkt niet, fotografie spreekt meer aan dan illustraties: allemaal gelul voor mensen die geen talent hebben.”

Haha
“Ik merk dat vooral marketingmensen hier importantie aan ontlenen, da’s jammer want het kan een goed idee killen. Ik geloof meer in de intuïtie en goede smaak van de art-director of van de redactie.”

Maar als die tricks nu werken?
“Wanneer iedereen die regels toepast valt juist het blad op dat het tegenovergestelde doet. Mijn basisregel is dat je de lezer prikkelt met beeld dat een twist heeft. Bij een verhaal over personeel dat moeten kiezen of ze met hun bedrijf meeverhuizen: niet personeel aan hun bureautje fotograferen. Zet ze in een verhuisdoos. Geen foto van een vechtend echtpaar afbeelden bij een cover over scheiden, maar scheur de cover doormidden en laat de onderliggende pagina zien. Niet een foto van CEO Albert Heijn Moberg afbeelden maar zijn hoofd verpakken alsof het in het schap van zijn winkel ligt.”

Ben je voorbereid op het moment dat de iPad het dominante platform wordt?
“Yep, daar ben ik me in aan het verdiepen. Er liggen veel mogelijkheden. De eeuwige (gaap) discussie: natuurlijk zullen bladen niet verdwijnen, er komt ‘gewoon’ een nieuw platform bij. Dus uiteindelijk gaan mensen alleen maar MEER lezen, verdeeld over de verschillende media.”

Wat moet je steeds opnieuw aan klanten uitleggen?
“Het komt weleens voor dat klanten niet kunnen kiezen uit verschillende ontwerpen en dan een mengvorm willen. Durf te kiezen en ga niet voor een mengelmoes-ontwerp.”

Je bent verantwoordelijk voor Coverjunkie. Heb je ook een fysieke verzameling?
“Ik vind het heerlijk om tijdschriften te verzamelen: vandaag nog via Ebay een Esquire uit 1992 gekocht. Barbara Kruger heeft die issue gedesigned. Mijn meest kostbare is denk ik de Ali cover, die kan oplopen tot 100 dollar. Of een Harpers Bazaar van art-director Brodovitch, die kan oplopen tot 140,- dollar.”

Mooi
“De eerste 30 issues van Ray Gun magazine hebben mij het meeste geld gekost; dit blad zette de hele grafische wereld op zijn kop toen ik op de kunstacademie studeerde, elke pagina is een kunstwerkje, ik wilde ze allemaal hebben.”

Nederland stond altijd bekend als een tijdschriftgek land. Is dit nog steeds zo?
“Is dat wel zo? Het mag meer wat mij betreft, mijn vrienden kopen bijvoorbeeld geen mannenbladen als Esquire, hooguit een Revuutje.”

Lees je ook bladen om de inhoud? Of ben je alleen in opmaak en vorm geïnteresseerd?
“Natuurlijk, ik moet het lezen anders is het lastig om de inhoud vorm te geven, of te laten fotograferen.”

Wat is je top 5 van tijdschriften op dit moment, gebaseerd op vorm en inhoud?
“1 New York Times Magazine: qua inhoud gerelateerd aan de NY Times, dat behoeft geen toelichting. Qua vorm geweldig; elke week fantastische covers. Mooie typografie, gecombineerd met mooie fotografie. Lastig om deze in Nederland te kopen, bij Atheneum komt ‘ie samen met de zaterdagkrant voor 25,-, gekkenwerk.

2 New York Magazine: Ook qua vorm geweldig; elke week fantastische covers. Mooie typografie en fotografie. Een snoepje om op de deurmat te zien ploffen.

3 Zeit Magazine: geweldig coverconcept! Ze maken wekelijks follow up covers, dit geeft een heerlijke diepgang en extra dimensie aan een cover.

4 Wired Magazine: tja, het nerdie magazine dat is uitgegroeid tot breed magazine over techniek. Het is erg up to date en het is ze uiteindelijk gelukt dat zelfs Brad Pitt voor ze poseert. Ook op de iPad zijn ze voorloper.

5 V magazine: ik heb niet zoveel met modemagazines maar V maakt van elke issue een spektakel met de beste fotografen ter wereld en split-run covers.”

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

  1. 1

    Leuk artikel! Succes met coverjunkie, ik ben fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl