MiniMail: Gert Jonkers

minimail, mode - Geplaatst op 3 september 2008

Jop van Bennekom & Gert Jonkers zijn relevanter dan in Edam gespotte hoge taille broeken. Je kent ze van RE-Magazine, Butt, de BLVD toen dat nog tof was, en Fantastic Man Magazine. MonoBrow is erg onder de indruk. Maar laat dat natuurlijk niet blijken in deze MiniMail met Gert.

Stel, ik klop bij je aan met een redactionele formule voor de Tiett, zeg maar de Butt voor hetero’s. Ga je hard lachen of word je dan juist verdrietig omdat ik daarmee laat zien dat ik er werkelijk niks van snap?
‘Nee hoor, niet huilen. Ik denk dat het idee voor BUTT, namelijk een welhaast antropologische interesse in andere mensen en hun gedrag, voorkomen en opvattingen, op allerlei mensen los te laten is. Dus ook op hetero’s, Japanse postbodes, Saab-bestuurders of tieners.’

Gelukkig
‘De naam TIETT vind ik overigens niet meteen erg goed klinken.’

Juist. Koop je wel eens kleren online?
‘Niet vaak. Ik heb een paar dingen via eBay of Marktplaats gekocht maar het viel altijd tegen. Toch de maat niet goed, bijvoorbeeld. 1x bij Yoox gekocht, dat was ook niks. Bij kleding gaat het toch in hoge mate om het materiaal, de exacte kleur, en dus ook de maat. Ik koop daarom liever in het echt.’

Ooit een roman gelezen waarin kleding een belangrijke rol speelt?
‘Zeker. Gerard Reve had het altijd zeer bevlogen en inspirerend over kleren.’

Heb je zelf de ambitie om een boek te schrijven?

‘Nee. Geen tijd, korte concentratie.’

Volg je straatmodemerken een beetje? Ken je je Vans van je Visvim?
‘Ja ik ken Vans en Visvim. Hooguit heb ik uit beroepsdeformatie de neiging om meteen aan verbintenissen met ontwerpers te denken. Vans met Marc Jacobs. Visvim met Kim Jones, omdat hij de eerste was die me op Visvim wees.’

In Amsterdam wordt vaak negatief gedaan over de kwaliteit van de mode scene. Ik betrapte jou er op in je Amsterdam Weekly interview.
‘Ik vind Amsterdam geen ontzettend inspirerende stijlstad omdat ik er woon. Ik geloof best dat Amsterdam een specifieke eigen stijl heeft, maar het is lastig om verbaasd te worden in een omgeving die je elke dag ziet. Er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen; mensen die er vaak geweldig uitzien. Dat gezegd hebbende vind ik niet dat Amsterdam aanzet tot extravagantie.’

Best jammer
‘Hoe vaak het me gebeurt om zin in een pak en stropdas te hebben en dan die dag tien keer de vraag heb je iets officieels vandaag? te moeten beantwoorden…’

Wat is het toch waardoor jij en Jop zo goed samenwerken?

‘Goeie vraag, maar niet makkelijk te beantwoorden. Chemie?’

Tweet Dit Knal op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl