MiniMail: Akwasi (Zwart Licht)

boombap, minimail - Geplaatst op 18 november 2010


Foto’s: Carista Naömi.

Zwart Licht is niet te stoppen. En behoort tot een select gezelschap van Nederlandse hip hap vernieuwers. Al was het maar omdat ze met hun podiumpresence 95 procent van hun collega’s laten zien hoe het ook kan. Net als labelgenoten De Jeugd spelen ze met cliché’s uit de scene en laten ze met hun muziek horen dat er meer is tussen boom en bap. Zo. Zwart Licht frontman Akwasi: nu jij.

Geef je om wat anderen van je denken?
“Als ik zou zeggen dat ik het me allemaal niets kon schelen, zou ik liegen. Ik denk dat dat wel nodig is namelijk om zo nu en dan rekening te houden om wat anderen van me denken. In de muziek en theaterwereld helemaal. Bevestiging moet er zijn en je ego moet gestreeld.”

Duidelijk
“Die erkenning en bevestiging; sommige mensen hunkeren daar gewoon naar. Klinkt gek, maar da’s echt zo in dit vak merk ik. Het is nu zo dat ik mijn werken presenteer aan het publiek en natuurlijk ben ik dan benieuwd wat het er van vindt. Maar ik ben er niet afhankelijk van. Ik doe nog steeds wat ik zelf dope vind en zolang dit doorgaat blijf ik dat doen, en kan alles me eigenlijk niet zoveel schelen. Echt niet. Of mijn ego nu gestreeld wordt? As I type.”

Moet je wel eens het beeld corrigeren dat iemand van je heeft?
“Wanneer niet, denk ik soms. Vooroordelen hoeven niet per definitie negatief te zijn, maar zijn vaak juist positief. En positiviteit hoeft bijna niet. Vaak vind ik het fijn om mensen vooral in hun vooroordeel over mij te laten geloven omdat het vaak onwetendheid is. Never judge a book by its cover wordt er dan vaak gezegd. Ik corrigeer het beeld dat iemand van me heeft door te praten denk ik, en dat doe ik dan onbewust, maar ik doe zeker niet mijn best om dat beeld te corrigeren bij iemand die denkt te weten hoe ik in elkaar zit. Nopes.”

Een Zwart Licht show bezoeken is als een snoeiharde vuist gedrenkt in Red Bull die je vol in je buik raakt, je weer oppakt als je in elkaar bent gezakt om je vervolgens opnieuw neer te hoeken. Wat gebeurt er als je een keer geen zin hebt om alles te geven, hoe verhul je dat?
“Whahaha. Wat een heerlijke lulvraag is dit. Je wekt de indruk dat je Zwart Licht shows veel betrekking vindt hebben op (zinloos) geweld. Dat ben ik totaal niet met je eens.”

Juist niet! Het is een metafoor waarmee ik wil aangeven dat jullie onuitputtelijke energie volop aankomt bij je publiek.
“Het leek alsof je zegt dat een ZL-show totaal geen pretje is. Ik weet dat als ik een snoeiharde vuist gedrenkt in Red Bull vol in mijn buik zou krijgen, ik dan in elkaar zak en dat ik A. gelijk naar huis ga of B. jou een snoeiharde trap gedrenkt in Red Bull vol op je slaap zou geven. Vervolgens lig je daar een kwartier op de grond en als je dan bijna bij zinnen bent, word je opnieuw neergehoekt. Hypocriet hè?”

Deze MonoMetafoor was een FAIL. Maar zo’n show geven, dat is toch niet te doen als je een mindere dag hebt?
“Wat wij uitstralen op stage heeft veel te maken met positieve energie. Laat juist onze energie het publiek voeden en dan krijg je als uitkomst steeds weer die ene piek, waarbij de moshpits en stagedives onze shows nog mooier, interactiever en zelfs meer verenigd doen blijken. Als ik geen zin heb om alles te geven, onthul ik dat niet. We black actors. And the show must go on, whenever.”

Ook als je slechtgaat of je schatje het net heeft uitgemaakt?
“Als je kapot bent, is het de kunst om niet te laten zien dat je kapot bent. Ik las laatst een boek waarin Marcus Garvey zei: smile with the world, even when your mother’s dead. Dat klinkt heel zwaar, maar het draait allemaal om hoe jij naar buiten komt. Ik laat niet graag merken dat ik kapot ben, ik kan het wel zeggen natuurlijk, maar of ik het laat merken is de vraag.”

Met Zwart Licht op een podium toon je een uitvergroting van jezelf. Dat is op de toneelacademie (Maastricht) waar je een opleiding volgt anders, lijkt me. Daar moet je subtieler zijn, veel meer kanten van jezelf laten zien. Is dat omschakelen lastig of gaat dat easy style?
“Easy style. Definitely. Wat ik met ZL doe, heb ik mezelf aangeleerd. Die weg was autodidactisch. Op school wordt mijn referentiekader meer verbreed. Ok, ik leer nu ook wel meer over theatrale aanwezigheid op het podium en daar kan ik dan wel van meesnoepen, maar het voelt niet zo dat ik school daarvoor dankbaar moet zijn. Eerder mezelf. Op het podium zowel als op school moet je meer van jezelf laten zien. Anders wordt het zo monotoon. Ik ben sowieso een voorstander van innovativiteit en veelzijdigheid, dus ik ben daar continu mee bezig. Akwasi is in stereo. Dolby Surround. HRTF.”

Merk je dat je dankzij Zwart Licht verder bent dan je studiegenoten?
“Mmm, nee. Wat ik doe met Zwart Licht ervaar ik wel als een privilege, maar ik voel me niet verder dan mijn studiegenoten. Zeker niet. Ik zit ook op school om aan mezelf te werken en om te studeren, dus met mijn klas zijn we bijvoorbeeld niet allemaal eilandjes. We zitten op een schip en varen langs die eilandjes.”

Je maakt toch meer mee dan je medestudenten?
“Ik heb natuurlijk wel een voorsprong met een paar dingen, maar ik heb ook een achterstand met andere dingen. Het mes snijdt aan beide kanten. Op het moment dat ik merk dat ik dankzij Zwart Licht verder ben dan mijn studiegenoten loop ik naast mijn schoenen. En er ligt glas op de vloer. Dussss… Ik denk dat ik die schoenen maar aanhoud, ok?”

Waar ga je naast Zwart Licht zelf van springen?
“Dat varieert. Meestal zijn het trampolines, bedden, bungee’s, paarden, goede voorzetten en atletiek. Ik word enthousiast van sport. En zelf spelen ook. Dus boksen of voetbal. Dan ben ik me toch een potje fanatiek jongen! Pff, wil je niet weten…”

Wat vind je van Kanye’s Runaway? Kunnen we zoiets ook van Zwart Licht verwachten?
“Heerlijk om te zien. Toen de film Thriller van MJ uitkwam moest ik nog geboren worden. Als kind was ik daar altijd bang voor. Nu ben ik niet bang, maar eigenlijk best wel blij dat Kanye West zichzelf heeft ontwikkeld tot een ster van wereldformaat en dat hij dat nu zelfs gaat ontstijgen. Out of the box thinking is dit.”

Ik heb een haat-liefde verhouding met zijn muziek. Toch doet hij veel goeds voor hip-hop
“Runaway is voor een hele nieuwe generatie. Onze hedendaagse Thriller. Runaway is stilistisch sterk, bezit een vurig temperament en vertelt in het kort hoe Kanye de afgelopen jaren omging met zijn innerlijk conflict. Prachtig geschoten. Het verhaal heeft een surrealistisch tintje, ik heb daar een zwak voor. Bekijk het filmpje op Youtube, druk op pauze en dat pauzemoment zou al een sterke foto kunnen zijn. Het resultaat is legendarisch hard.”

Ik vond het acteren niks, maar dat kinky kanariepietje…
“Hij mag van mij die Selita Ebanks helemaal kaalplukken en die veren in zijn **** stoppen. Ik vind het ook een belachelijk goede promoactie voor zijn komende album, het geld dat hij daarin heeft gestoken verdient hij straks dubbel en dwars terug. Serieus, ik ken gewoon mensen die Kanye hiervoor niets vonden, maar die door het zien van de film vastberaden zijn om het album te kopen. Paranoid.”

Zichzelf verkopen kan hij als geen ander
“Kanye heeft een soort van status aparte voor zichzelf verworven waardoor hij alles wat hij bedenkt simpelweg kan maken. Kleine moeite. Die man verdient bakken, kisten, vliegtuigen met geld. Als ik kijk naar de video die Kanye regisseerde voor Drake en nu dit, kan ik alleen maar hopen op een samenwerking met Quentin Tarantino, Spike Lee of RZA. Met de laatste heeft Ye al wat gedaan, dus nu maar hopen op de eerste twee.”

En Zwart Licht, A Short Movie?
“Het doel heiligt de middelen weet je. Maar de middelen moeten er dan wel zijn. Financieel gezien. Als ik alles zo kon bedenken en dan zo kon maken, zou het leven veel te makkelijk zijn. Ik droom ervan om ook zoiets te maken. Ooit. Het zal totaal geen Runaway of een Thriller worden. Maar wie weet.”

Famous Last Words
“The first words are the most famous. Last words the most greatest.”

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

 1. 1

  Awesome interview, Akwasi de inspirator.

 2. 2

  Écht heel goed interview. Complimenten.

 3. 3

  Deze MonoMetafoor was een FAIL.

  – Love the honesty. Leuke minimail.

 4. 4

  Cheers! Geweldige vent natuurlijk, die Anton Karel. Als dit niet de grootste Nederlandse act ever gaat worden verkoop ik al mijn platen van Danny Christiaan.

 5. 5

  Prachtig interview. Misschien krijgt dit mijn luie broertje van de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl