Kijk Emma Curvers eens gaan met haar debuutroman “Iedereen kan schilderen”

.alt, go go go - Geplaatst op 12 september 2014

Emma Curvers

Wat is dit? Een roman waarvan de auteur is geboren na 1984 die niet wegleest als iets wat uit de prullenbak van Lena Dunham is gevist? Maar een tragikomisch verhaal over een disfunctioneel gezin dat deels is gebaseerd op het leven van de schrijfster? Kom er maar in met je debuut, Emma Curvers.

Dat Emma Curvers en taal een goede combinatie is bewijst ze met haar werk voor Cineville en Folia. Dat ze ook het talent en de discipline heeft om letters zo achter elkaar te zetten dat anderen er bomen voor willen omhakken om ze gedrukt te krijgen, dat is pas echt indrukwekkend. Iedereen kan schilderen is de titel van haar eerste boek. (Ultrakort fragment dat naar meer smaakt hierrrr.)

Tijd voor wat intelligente vragen:

Dingen die je nooit meer wilt meemaken tijdens het schrijfproces van je volgende boek
“Ik wil nooit meer meemaken dat mijn ouders gaan scheiden net als ik een boek over ze aan het schrijven ben. Dat verandert de hele zaak en dan moet je alles om gaan gooien – veel te veel werk. Maar ja, ik denk wel dat dit scheiden een eenmalig gebeuren was.”

Holy crap
“Verder vond ik het eigenlijk een heel goed schrijfproces. Okee, het was niet zo leuk dat mijn verkering nog even uit ging, maar ja, verkeringen hebben de neiging om op de allerslechtst mogelijke momenten uit te gaan.”

Als er dan toch een quote op de flaptekst van de 2e druk komt, van wie hoop je iets liefs te horen?
“Graag een quote van Maarten Biesheuvel. Al doet hij daar vast niet aan, daar is ‘ie veel te cool voor. Dan toch Herman Koch: mijn opvolger is gevonden, ik kan met pensioen.”

Welke boekhandel moeten we supporten door er jouw boek te kopen?
“Ik vind de Nieuwe Boekhandel heel leuk, onder meer omdat zij volgende week de schilderijen uit de Iedereen kan Schilderen-expositie in hun etalage hangen. Ik heb 25 voornamelijk niet-professionele kunstenaars gevraagd aan de hand van een fragment uit mijn boek een schilderij te maken en dat is heel tof geworden. Sommige doeken zijn heel lelijk en andere heel mooi. Dus gaat dat zien.”

Emma’s debuutroman hebben?
Ik geef 3 exemplaren weg van Iedereen kan schilderen. Want zo doen we dat hier. Laat me in de comments weten waarom jij nog steeds niet gedebuteerd bent en ik doe mijn best voor je.

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

 1. 1

  Ik ben nog niet gedebuteerd, omdat ik dat grote romanmonster nog niet recht in het gezicht heb durven kijken. Wel schrijf ik elke dag: persoonlijke blogs, artikelen voor de wijkkrant en de wijkwebsite, korte verhalen, observaties, tweets. Ik noteer/spreek in wat me opvalt en probeer zoveel mogelijk details van mijn omgeving in me op te nemen. Want in alles schuilt een potentieel verhaal.

  Door te blijven schrijven, ook als het niet lukt, ook als ik geen zin heb, ook als ik bang ben om te falen, lukt het om toch elke keer wat op papier te krijgen. En soms zit daar een pareltje bij. De creativiteit blijft zo in elk geval stromen en de ideeën houden me soms zelfs ’s nachts wakker.

 2. 2

  Mooie reactie Natasja!

 3. Frits de Honger
  3

  Ik ben nog niet gedebuteerd omdat ik maar twee goede zinnen per dag schrijf.

 4. 4

  Ik ben nog niet gedebuteerd omdat ik te weinig Twitter followers heb. Ik wil het boek heel graag meenemen naar mijn vakantie in Mexico. Mag dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl