Dit gaat gemaakt worden: Kickstarter docu over 90’s videogamestudio Midway

play, steven spielberg - Geplaatst op 6 november 2016

Videogames mogen dan als medium geaccepteerd zijn, de culturele impact van de huidige generatie computerspellen haalt het niet bij de jaren negentig. Toen was er een studio die de tijdsgeest ownde… NBA Jam of Mortal Kombat anyone?

Na de boom en onvermijdelijke bust van de jaren tachtig zorgde één studio er voor een groot deel voor dat videogames weer cultureel relevant werden. Midway was hofleverancier van computerspelletjes die volle arcadehallen èn huiskamers trokken. Smash T.V., NBA Jam, Terminator 2, WWF Wrestlemania, een muziekschietspelletje met Aerosmith…

midway1

Hun geheim? Laagdrempelige games (logisch, want ontwikkeld voor de arcadehal waar het draait om mensen snel hooked te maken aan het spel) met aardig wat finesse, dus genoeg redenen voor de speler om terug te blijven komen om skills te verbeteren. Maar wat Midway vooral goed snapte was dat games kunnen inhaken op wat er speelde binnen de populaire cultuur.

Midway3

Midway dus. Dat was een bedrijf waar de gemiddelde aandeelhouder nu geen pap meer van zou lusten. Er heerste totale vrijheid voor de verschillende teams om van een vaag idee iets gaafs te maken. En het talent was dusdanig dat iemand als Steven Spielberg ook probeerde er mensen weg te kapen.

Insert coin

Voor iedereen die benieuwd is hoe het er in die jaren aan toe ging bij een gameontwikkelaar èn een zwak heeft voor stone washed spijkerbroeken en Jean Claude van Damme-verwijzingen: Insert Coin is de documentaire die je wilt zien….

Tweet Dit Knal op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl