Charlie Kaufman laat je achter je oren krabben

.alt, steven spielberg - Geplaatst op 29 juli 2012

Soms kom je een filmpje tegen dat je ècht raakt. Niet op een kippenvelgolfje-bij-de-hit-van-de-dag-manier, maar wel zó dat je na het zien ervan even geen behoefte hebt om van een glijbaan roetsjende panda’s te liken. Drie keer raden wat ik voor je heb gevonden.

De clip hierboven bevat vijf minuten van een toespraak van scenarioschrijver Charlie Kaufman. De man die je kent van grote doek gaafheid als Eternal Sunshine Of A Spotless Mind, Being John Malkovich, Synecdoche und so weiter. Dat hij een begaafd schrijver van scripts is, wist je. Maar dat hij daarnaast meer kan dan praten over frames, expositie en klagen over de locatiecatering, dat wist je waarschijnlijk niet.

Wees gewaarschuwd. Wanneer je op play klikt vloert Kaufman je hersenen in vijf minuten met een houdgreep. Ippon all the way gegarandeerd. Wat hij op hoogst poëtische, maar vooral op een ongekend integere manier vertelt komt hier op neer: laat je niet gekmaken door de makers van entertainment, producenten van consumentengoederen die je niet nodig hebt en de overal heersende winnaarsmoraal.

Volgens Kaufman is dit een systeem dat in stand gehouden wordt om je tam te houden. Passief consumeren en geen kritische vragen stellen, dat werk. Daar gaat het volgens de scenarioschrijver niet om. Zijn antwoord slash kijk op het leven dat vervolgens volgt is van een zo voor de hand liggende schoonheid, dat ik er even goed door van slag raakte. Maar ik ben dan ook iemand die moet huilen bij de docu Being Elmo.

De ironie dat je deze boodschap tot je krijgt via een medium waar Kaufman duidelijk geen fan van is, doet niets af aan de witte-knokkelafdruk-op-je-gezicht’esque impact ervan. Ook ga ik hier niet flauw naar je wijzen omdat je voor een reclamebureau werkt of bij een spijkerbroekenmerk kontzakken ontwerpt.

Het verhaal van Kaufman gaat over ons allemaal. De vraag is alleen wie er echt naar luistert. En er naar gaat handelen.

Tweet Dit Knal op Facebook

Comments

 1. 1

  Meneer Kaufman is als ik hem zo hoor ook gewoon onderdeel van de massa, de groep die ik voor de herkenbaarheid even ‘Occupiers’ zal noemen. Een groep verloren zielen die zich verliezen in hypocriet idealisme. Een groep die streven naar een hoger doel (zoals bij religie). Waarbij iedereen die niet met ze is, tegen ze is. Waarbij de ‘anderen’ die niet ‘zelfstandig denken’ onderdeel van het systeem zijn of simpelweg onwetend.

  Deze trending stroming is er één van velen in de recente geschiedenis waaraan een hele nare ‘zij/wij’ smaak hangt. Pas op voor charlatans die valse waarheden verkondigen en denk ECHT als een individu, dat doet deze man in ieder geval niet.

 2. 2

  Mmm, dan hoor jij er toch echt iets anders in Boris. Hij zegt toch juist dat iedereen hetzelfde is, hijzelf incluis? En als het een hypocriet soort idealisme is wanneer je oprecht geïnteresseerd probeert te zijn in anderen, en probeert te luisteren naar iedereen die op je pad komt, in plaats van oppervlakkig praten en antwoorden zoals je denkt dat je je moet gedragen op dat moment, dan eh, nou ja, dan ben ik benieuwd wat voor jou gedrag is dat echt idealistisch is.

  Oh oh, ik had het kunnen weten, en dit nog wel op de zondagavond.

 3. 3

  Zaaaaai. Trouwens wel precies wat de Noord Koreaantjes ook zeggen over ons Westerse gebeuren:
  http://www.youtube.com/watch?v=6NMr2VrhmFI

 4. 4

  Ik hoor dat, maar ik hoor vooral: we zijn ’empty, lonely and scared’, ‘don’t allow yourselve into being tricked into thinking that the way things are must work’, ‘mass destraction and manipulation is not convenient for the people that are in charge’.

  Dit zit heel dichtbij de mensen die praten over de illuminatie en dat 911 is opgezet door de Amerikaanse overheid. Zijn idealisme is in mijn ogen, in deze context, de manier om werkelijke boodschap (‘kijk uit voor het systeem’) te verkopen.

 5. 5

  En LOF dit op zondag. <3

 6. AvatarMick Johan
  6

  Ik denk eigenlijk dat Kaufman hier een stukje ideaal getimede fictie in de werkelijkheid probeert te implementeren. Dit is een slager die veganisme probeert te verkopen. Gewoon omdat ie zo lekker verkopen kan.

 7. 7

  Interessant perspectief, heer Johan. Toch kun je een hoop van hem zeggen, maar niet per se dat hij onderdeel uitmaakt van het establisment of hoe schrijf je dat. Wat ik ook nog wilde zeggen tegen de heer Postma: het belangrijkste punt van Kaufman is niet zozeer dat hij je wakker wil schudden uit je consumentendroom, maar uiteindelijk gewoon zegt dat als je probeert echt contact te maken met mensen in je omgeving, dus geen oppervlakkige automatische piloot modus, dan kan er echt iets veranderen. Als in: dan ontstaan er goede dingen tussen mensen. Echte dingen.

 8. 8

  mooi intelligent filmpje,jammer dat er van die quasi intelligente reacties op geschreven worden die werkelijk geen hout snijden. kan je erg moedeloos van worden. erg leeg. het komt wel,later,ieder op z,n tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl