Building stories: graphic novel voor strip newbies

.alt, play - Geplaatst op 29 april 2013

Je hebt inhoud, maar ook met je vorm zit het goed en je zou niets liever willen dan praten met anderen over dat waar je vol van bent. Helaas kom je niet verder dan af en toe iets roepen tegen de schoonmaker die je taal niet spreekt en een keer per week ongeïnteresseerd je kaft afstoft. Wat moet het verschikkelijk zijn om als koffietafelboek door het leven te gaan.

Building stories van Chris Ware heeft alle eigenschappen van een koffietafelboek. Zo bevat de verpakking een gouden sticker met ronkende loftrompet van J. J. Abrams (bedenker van de serie Lost en volgend jaar regisseur van Star Wars VII).

Ook het formaat is indrukwekkend. Dit is geen stripboek dat je tussen je vergeelde Joop Klepzeikers wegzet. De kloeke doos dwingt het af om zichtbaar gepresenteerd te worden naast je ongelezen roman van David Foster Wallace. En over de vorm gesproken: het verhaal wordt verteld in veertien verschillende dragers. Van een poster tot een meer traditioneel gebonden boekje.

Nu is de vorm niet relevant als het verhaal niks voorstelt. Het gekke is dat in het geval van Building Stories de vorm waarin het verhaal gebracht wordt, wel degelijk van invloed is op de beleving en kwaliteit. Je kunt de onderdelen bovendien in willekeurige volgorde tot je nemen. Dit doet niks af aan de kracht van het verhaal.

En voordat je begint te piepen en me uitmaakt voor sell out: ja, ik had je nu ook liever geënthousiasmeerd voor een obscure Spawn comic uit 1997 met veel anatomisch incorrecte lichamen, gehak en gezaag. Maar ik kan er niets aan doen dat Building Stories indrukwekkend is.

Of je nu je indruk wilt maken op je bijbeunende barista buddies, of je moeder wilt overtuigen dat je kinderjaren vol verderfelijks van Eric Schreurs en Hein de Kort, niet schadelijk waren: Chris Ware is je man. En Building Stories dat wat je nu gewoon moet bestellen. De prijs is ook een grap.

Tweet Dit Knal op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl