Al het creepy’s komt in drieën: vul de leegte in je leven met The Southern Reach trilogie

.alt, play - Geplaatst op 24 januari 2017

Jij wilt de claustrofobische spanning van Ridley Scott’s Alien en je bent into apocalyptische toekomstscenario’s. Maar je moet niks hebben van de voorspelbaarheid van plot, personages en thematiek in het gros van sf en fantasy. Dank Thanos op je schurftige knietjes voor Jeff Vandermeer’s Southern Reach trilogie…..

Voordat ik je vertel waarom het een goed idee is dat je in één keer drie romans koopt, moet ik iets kwijt.

Kijk, ik vind je een prima gozer (m/v), heus. Maar dat je zo weinig leest, dat kan dus echt niet. Geen tijd? Sorry, ik verstond je niet door het geschuur van je eelterige duim waarmee je de hele avond van sociale tijdlijn naar sociale tijdlijn swiped.

Beter beleef je iets met je dierbaren. Als dat niet mogelijk is zijn boeken je buddies. Als je eenmaal de rust hebt om die bladzijden of e-inkt pagina’s tot je te nemen, man, dan gebeurt er wat. Letterlijk.

Het schijnt dat offline lezen iets goeds doet in je hersenen. Los van het ontwikkelen van empathie zorgt lezen ervoor dat, eh nou ja. Wie houd ik hier voor de gek. Ik kan je toch niet overtuigen. Daarvoor heeft jouw internetgebruik je leesgedrag teveel beïnvloed.

Laatste poging dan met behulp van journalist Maurits Martijn (Vrij Nederland / De Correspondent). Hij worstelt ook met het effect (o.a. gebrek aan concentratie) van het internet op je hersenen en hoe hier iets aan te doen. Lees zijn vermakelijke en informatieve artikel.

Anyhoo.

Southern Reach Trilogy

The Southern Reach trilogie dus. Dit is Twin Peaks, X-Files, Kafka en The Predator in geschreven vorm. Drie delen vol vertelperspectieven en een hoop onbestemde narigheid: wat een fijne reeks. Jeff Vandermeer is niet alleen de schrijver met de beste naam sinds de autobiografie van Tom Selleck op de markt verscheen, zijn schrijfskills mogen er ook zijn.

Hij creëert een beklemmende sfeer en intrigerende karakters zonder hiervoor tachtig miljoen bladzijden nodig te hebben zoals de meeste genreschrijvers. Echt gaaf. Vandermeer behoort overigens tot de new weird hoek. Geen idee wat daar raar aan is. Deze trilogie is in ieder geval erg toegankelijk.

Reken alleen niet op kant en klare verhaallijntjes waarin alles wordt opgelost, antwoorden worden gegeven en personages die een voor jou als lezer bevredigende ontwikkeling doormaken.

Daarvoor lijkt de setting van de Southern Reach trilogie teveel op het echte leven: maar wat aanprutsende mensen die elkaar nooit zullen begrijpen en een onverschillige, passief agressieve aarde die rustig verder draait.

Je shopt dit op het interrrrnechi of bij je favoriete boekenboer.

 

 

Tweet Dit Knal op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl