A Song Of Fire And Ice uitgelezen? Tijd voor het echte werk: De Langschepen van Frans G. Bengtsson

.alt, play, steven spielberg - Geplaatst op 28 juni 2014

Wat is het toch met fantasyschrijvers zoals George R.R. Martin en hun projectielkotserij met woorden. Ik bedoel, 700 pagina’s per deeltje? Echt? Nee, dan je nieuwe lievelings: De Langschepen, een bescheiden, tweedelige historische roman uit 1941 die opnieuw is uitgegeven in één boek en gebaseerd is op een bepalend moment in de geschiedenis van de Vikingen….

 

20130427_193015_resized (Je verwacht hier een onderschrift waarin je leest hoe kleine Frans als peuter zijn talent voor het getypte woord aan opa openbaarde. Maar Bengtsson is juist de stropdassende schootprovider voor zijn verder onbekend gebleven kleinzoon.)

 

De wereldgeschiedenis barst uit zijn wikipediapagina’s van de spectaculaire verhalen. Daar heb je helemaal geen vrouwenhatende fantasieën van George R. R. Martin voor nodig. Dat moet de Zweed Frans G. Bengtsson ook gedacht hebben toen hij eind jaren dertig van de vorige eeuw begon aan Rode Orm (oorspronkelijke titel van De Langschepen). Of misschien was hij gewoon een bezorgde inwoner van het land van de doorzakkende boekenkastjes die zijn kritische blik op de internationale situatie (hallo Hitler) wilde uiten in een allegorisch verhaal.

Wat zijn beweegredenen ook waren, feit is dat de Zweedse website van de Frans G. Bengtsson sociëteit sinds 2009 tot op heden een schamele 8664 bezoekers heeft verwelkomd. Zeg maar wat de Wiki van George R. R. Martin’s romanreeks per uur doet.

Zo jammer.

Want dit boek verdient het om ook in 2014 gelezen te worden door jou, jij Harry Potterende casual lezer. En geloof me, als je Bengtsson’s Langschepen verorberd hebt, wil je dat iemand in Hollywood wakker wordt, en van dit epische verhaal een serie maakt waarin op zijn minst drie afleveringen lang plek is voor de tepels van Carice van Houten.

Nu is er in 1964 al iemand geweest die geld heeft gestopt in een losse verfilming. Maar toen was Carice nog niet geboren en had je nog geen HBO of Netflix, dus whatever.

langschepen_insert
Waarom De Langschepen het verdient om gelezen en verfilmd te worden?  Omdat fictie een stuk spannender wordt als je weet dat hij gebaseerd is op feiten. Omdat er een viking inzit met rood haar. Omdat het een roman uit 1941 is met taalgebruik dat voelt alsof het gisteren geschreven is. Je waant je bovendien echt in de 10e eeuw. Het voelt daarnaast als een tijdloze epische vertelling, eentje die al generaties wordt doorverteld. Terwijl het toch echt pas zeventig jaar geleden opgeschreven is.

Had ik al gezegd dat het over vikingen gaat, als in: mannen die het met hakbijlen zeggen?

Rest mij niets anders dan deze posting af te sluiten met een willekeurig plaatje van de jaren tachtig tekenfilmserie Wickie de Viking:

wickie2

De Langschepen van Frans G. Bengtsson scoor je bij bol.com of natuurlijk bij je favoriete buurtboekshop.

Tweet Dit Knal op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl