5 vrij domme vooroordelen over de e-reader die echt niet meer kunnen

.alt, play - Geplaatst op 20 november 2016

Sorry stukgelezen paperback van 800+ bladzijden. Het spijt me, hardcover klassieker met zacht boekenlint: ik ga vreemd met de vijand. Dankzij mijn Kobo Aura heb ik ontdekt dat ik mezelf prima in jouw verhaal verlies zonder dat je hiervoor in papieren verschijningsvorm voor me staat. Een paar mb aan e-inkt is al genoeg. Daarom neem ik bij deze afstand van mijn 5 meest belachelijke vooroordelen over de e-reader.

5. De e-reader is de reden dat je vriendelijke buurtboekhandel verdwijnt.

Volgens dit bericht verdwijnt binnen nu en tien jaar de helft van de 1500 traditionele boekwinkels in Nederland. Dat komt doordat we meer en meer online shoppen (zowel gedrukte exemplaren als e-books) en koopgootvermijdend gedrag vertonen. Oh ja, en vast ook omdat we minder boeken lezen. Want het internet enzo.

Dat er weinig bestaansrecht is voor een algemene boekhandel waar ze hetzelfde aanbod hebben als online, maar dan duurder, daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar net zoals voor muziek geldt ook voor literatuur dat plekken als American Book Center weldegelijk in een behoefte voorzien. Dat hoop ik tenminste, want een stad zonder boekhandels, dat is als Mentos zonder cola.

4. e-readers geven je koppijn als je het backlight gebruikt

Kijk mijn Kobo shinen Sorry e-hater, maar je verwart dit prachtige apparaatje met een tablet. Daar moet je inderdaad geen lappen tekst op lezen. Tenzij je into kloppende oogkassen hentai bent. Bovendien gebruikt deze Kobo knaller een nieuw soort verlichting die het scherm vanaf de randen verlicht. Dat is een stuk rustiger voor je ogen en werkt heel fijn, zelfs op de laagste felheid.

Ook prettig: dankzij een techniek die de absurde naam ‘regal waveform’ draagt, hoeft het e-ink scherm niet om de paar pagina’s te verversen (leeservaring verpestend bijeffect van electronische inkt anyone?) maar gebeurt dit gemiddeld na 100 pagina’s.

20140619_212251

3. e-readers zijn speelgoed voor tech-optimisten die geloven dat techniek per definitie goed is. En alle shit in de wereld oplost.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je hersenen na 133 The Next Web-postings en Klöpping en Erwin Blom-tweets alleen nog maar neuronen overbrengen als er in teksten of beelden gesproken wordt over Android-updates en start ups die iets met 3d-printende QR codes doen. Uiteraard is er voor een dode bomen medium als de gedrukte roman geen plaats in de lifestyle van deze techies. Maar waar zij uit principe voor nieuwe techniek kiezen, durf ik nu te zeggen dat de e-reader ook een prima alternatief is voor lezers die niet warm worden van een vol wifi-bereik-icoontje.

Het gekke is bijvoorbeeld dat een van de functionaliteiten op de Kobo ervoor zorgt dat je precies weet hoeveel bladzijden een hoofdstuk nog duurt, en dat heeft een positief effect op je concentratie en leesplezier. Ik lees bovendien sneller op een e-reader. En meer lezen in een leven geldt als iets goeds, nietwaar?
 

2. e-readers zijn digitaal, dus als je apparaat stuk gaat ben je al je boeken kwijt.

Dude. De cloud, kom op nou. Ok, geen idee hoe dat gaat als mijn Kobo Aura door mijn zoontje van tweeëneenhalf gebruikt wordt als schans voor zijn Hot Wheels monstertruck. Maar dat zie ik dan wel weer. Er zal wel ergens een back up staan toch? Toch?

1. De e-reader ligt net zo lekker in je hand als een lekkend stuk brie.

Haha, smakelijke beeldspraak, professor Zuurbekje. Maar wist je dat je voor elke e-reader de meest weelderige, (leren) hoesjes hebt die dat frèle apparaat van je niet alleen beschermen, maar er vooral ook voor zorgen dat je e-reader superlekker in je hand ligt?

Dus. Genoeg met dat e-reader bashen. Als voormalig e-book-hater ben ik overstag. Jij dan?

Tweet Dit Knal op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


MyMonobrow.nl MyMonobrow.nl